Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck

Als kind hebben we al leren zitten, staan, lopen en tillen. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild of heeft u bepaalde spieren verwaarloosd, of heeft u jarenlang alles op één spier gezet terwijl u er drie of vier had kunnen gebruiken? Ook te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden. Ontspannen is dan een goede oplossing, maar bijna niets is moeilijker dan goed ontspannen. Een gezonde manier van ademen is daarbij onmisbaar. Die helpt u niet alleen ontspannen, maar is ook belangrijk voor uw totale gezondheid.

Mensendieck

Wat er ook gebeurd is, als u bereid bent zélf iets te doen aan uw pijnklachten, kan oefentherapie Mensendieck een goede behandelmethode voor u zijn. Een oefentherapeut Mensendieck leert u begrijpen waar uw klachten vandaan komen en kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? U kijkt daarbij niet alleen naar de klachten, maar naar uw gehele lichaam. Spiegels kunnen u laten zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op uw werk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk of u een zittend of staand beroep heeft, zwaar lichamelijk werk doet, of kleine kinderen verzorgt.

Tijdens de oefentherapie neemt u veel voorkomende situaties door en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen. Deze oefeningen kunt u thuis of op uw werk herhalen. Op deze wijze leer je hoe je adequaat op je klachten kunt reageren zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren. En zo bent u dus uiteindelijk zelf degene die uw klachten kan verhelpen of verminderen.

Naast algemeen oefentherapeut heb ik me gespecialiseerd als

  • slaapoefentherapeut volwassenen, kinderen en pubers.
    De oefentherapeut benadert uw (lichamelijke/mentale) klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.
  • lid van het Netwerk Chronische Pijnpatiënten 
    De behandeling richt zich niet op pijnvermindering, maar wil de pijn minder leidend maken in het leven.